De Groenenin Amsterdam West | Media
March against Monsanto
25 mei 2013

Beste mensen, Goed dat jullie in zulke grote getalen zijn gekomen! Niet alleen werd er gedemonstreerd in Amsterdam, maar ook in Wageningen en Den Haag. Niet alleen in Nederland, maar in ruim 49 landen en in 370 steden over de hele wereld.

Persoonlijk hoorde ik zelf voor het eerst begin jaren negentig, toen ik bij de alternatieve consumentenbond werkte, over genetisch gemanipuleerde gewassen, de zogenaamde GMO’s. Dit zijn hybride gewassen, die steriele zaden produceren. Zaden die niet vruchtbaar zijn en waaruit geen plantjes meer kunnen groeien. Dat alleen maar om het economisch belang te dienen: om elk jaar opnieuw zaden te kunnen verkopen. Toen dacht ik: Zijn ze nou helemaal van de pot gerukt?!

Maar nu twintig jaar later hebben we te maken met een paar grote bedrijven, zoals Monsanto, die steeds meer macht krijgen over ons voedsel en de voedselketen.

Deze multinationals bedienen zich van misdadige praktijken: Ze zetten boeren klem en sluiten wurgcontracten af over zaaigoed of beschuldigen boeren ten onrechte van het afnemen van hun producten en procederen hen dood.

Dolgraag, beste mensen, had ik nu een goed geplaatste grap gemaakt, om deze zware boodschap wat te verlichten, maar ik zie er geen mogelijkheid toe.

Wat wel hoopvol stemt, is dat er een vuist wordt gemaakt tegen deze schadelijke praktijken. Dan bedoel ik niet alleen dat wij hier vandaag samenkomen, voor deze March tegen Monsanto, maar dat er - gelukkig - nog steeds landbouwbedrijven en fabrikanten zijn die hun voedsel GMO-vrij produceren. Laten we daarom niet alleen tegen Monsanto demonstreren, maar ons ook hard maken voor al die bedrijven en boeren die op een natuurlijke ecologische wijze produceren.

Het kan dus wel! Niet voor niets hebben een aantal landen genetisch manipulatie van gewassen verboden. In Europa zijn dat Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Ierland, Griekenland, Hongarije, Bulgarije, Luxemburg en Rusland. Maar ook buiten Europa, zoals in Nieuw Zeeland, een deel van Australië, Japan en Peru worden genetisch gemanipuleerde gewassen niet meer getolereerd.

Onze oproep is: Nederland neem een voorbeeld aan deze landen. En organiseer de voedselproductie zo dat er een volwaardige gentechvrije voedselketen ontstaat, zonder schade voor mens, dier en milieu.

Helaas is het nog niet zover.

Sommige mensen gaan er toe over om zelf hun eten te verbouwen. Van de aloude volkstuinen, naar tegenwoordig het zelfbeheer van kleine mobiele moestuinen in de stad – want dan weet je in ieder geval wat je eet.

Willen we dit niet van al ons voedsel weten?

Daarom vragen wij als consumenten om voedsel te labelen, zodat we tenminste weten wat we eten. Wij als consumenten eisen transparantie! Dan hebben we een keuze: Of we schuiven aan tafel bij multinational Monsanto – met hun giftige genetisch, gemanipuleerde gewassen. Of we kiezen voor gentechvrij voedsel dat niet ten koste gaat van de diversiteit van moeder aarde.

Want, wat is je keuze-vrijheid nog waard als je niet meer weet wat je eet. Mijn naam is Ronald Schönberger, raadslid voor De Groenen, en wanneer u GroenLinks scherp wil houden op het gebied van milieu en de PvdA sociaal, stem dan De Groenen. Ik dank u voor uw aandacht. En.. weet wat je eet! Weet wat je eet!
Weet wat je eet!

Ronald Schönberger,